Εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού Eggplant mottled crinkle virus EMCV (Ιός της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας) (10-3-2021)

Εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού Eggplant mottled crinkle virus EMCV (Ιός της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας)

Εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού Eggplant mottled crinkle virus EMCV (Ιός της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας) (10-3-2021)

Εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού Eggplant mottled crinkle virus EMCV (Ιός της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας) (10-3-2021)

Σχετ.:    1. Τo υπ’ αριθμ. 1933/57248/02-03-2021 έγγραφα του Υπ.Α.Α.Τ

Το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης ενημερώνει ότι,  από το  Εργαστηρίου Ιολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, σύμφωνα με τις οποίες διαπιστώθηκε η παρουσία/προσβολή του ιού της ποικιλοχλώρωσης με ρυτίδωση της μελιτζάνας (Eggplant mottled crinkle virus, EMCV, γένος Tombusvirus), σε δείγματα φυτικών ιστών μελιτζάνας από θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις στην περιοχή Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης, σας ενημερώνουμε τα εξής:

  • Ο ιός έχει αναφερθεί ότι προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια της     μελιτζάνας.
  • Ο ιός εμφανίστηκε το 1978 στη Βηρυτό, το 1989 στην Ινδία, το 2008 στο Ιράκ και το 2009 στο Ισραήλ.
  • Ο ιός μπορεί να αποτελέσει σοβαρή απειλή για καλλιέργειες όπως η μελιτζάνα, η πιπεριά, η τομάτα, το πελαργόνιο, κ.α. δεδομένου ότι μεταδίδεται εύκολα με μηχανικό τρόπο και πιθανόν και με τον σπόρο.
  • Τα συμπτώματα της ίωσης περιλαμβάνουν, νανισμό, χλωρώσεις των φύλλων, κηλιδώσεις στα φύλλα και τους καρπούς καθώς και παραμορφώσεις των καρπών.

Δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα στα προσβεβλημένα φυτά.

Στους καλλιεργητές, προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειες στις καλλιέργειες τους και να εκριζώσουν τον ιό EMCV, συστήνονται τα κάτωθι μέτρα:

  1. Έλεγχος κατά διαστήματα των φυτών, μετά την μεταφύτευση τους στον αγρό ή το θερμοκήπιο, και απομάκρυνση / καταστροφή όσων εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης.
  2. Συχνή απολύμανση εργαλείων με εμβάπτιση σε διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0.5% NaOCl ή Virkon S.
  3. Πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και ξέπλυμα με άφθονο νερό πριν από κάθε       χειρισμό των φυτών.
  4. Χρησιμοποίηση παπουτσιών, φόρμας και γαντιών μιας χρήσης από τους εργαζόμενους που εκτελούν τις διάφορες καλλιεργητικές εργασίες και αλλαγή αυτών μεταξύ διαφορετικών εγκαταστάσεων. Αποφυγή επαφής των υγιών φυτών με τα χέρια που έχουν έρθει σε επαφή με ασθενή φυτά (εκρίζωση, δέσιμο, κλάδεμα, κλπ), εκτός αν τα χέρια έχουν προηγουμένως πλυθεί καλά.
  5. Καλό πλύσιμο όλων των επιφανειών, δίσκων, κλπ, εντός των θερμοκηπίων μεταξύ των μεταφυτεύσεων / φυτεύσεων.
  6. Μείωση κατά το δυνατόν της μετακίνησης των εργατών μεταξύ των διαφόρων  τομέων της επιχείρησης.
  7. Αφαίρεση ζιζανίων στους χώρους πέριξ των θερμοκηπίων.
  8. Μέριμνα για απομάκρυνση και καταστροφή των υπολειμμάτων της καλλιέργειας καθώς και απολύμανσης των χώρων του θερμοκηπίου.
  9. Ύπαρξη ταπέτων με απολυμαντικό στην είσοδο των θερμοκηπίων.

 

Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Π.Ε. Κοζάνης

Δούρδας Αναστάσιος