Ανάπτυξη των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία

Ανάπτυξη των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Μακεδονίας, την σχετική πρωτοβουλία του Υπουργού ΑΑ&Τ Ευάγγελου Αποστόλου και την εξ αυτών απόφαση της ΔΕΗ, για την δυνατότητα παραχώρησης περίπου 3700 κατ αρχήν στρεμμάτων στο ΥΠΑΑ&Τ έναντι συμβολικού τιμήματος,  προκειμένου να διατεθούν σε παραγωγούς της περιοχής για καλλιέργεια Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών, πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκέμβρη 2017, η πρώτη συνεδρίαση της ορισμένης από τον Υπουργό ΑΑ&Τ, Ομάδας Εργασίας, για στήριξη της προσπάθειας αυτής.

Στην συνεδρίαση  που πραγματοποιήθηκε στο Διοικητήριο στην Κοζάνη με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των τοπικών φορέων, μετά την αρχική εισήγηση του ορισμένου από τον Υπουργό κ. Θανάση Δημάκη (Πρόεδρο της ομάδας εργασίας), τοποθετηθήκαν αναλυτικά όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων, καθώς  και οι εμπειρογνώμονες που συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας.

Στην συζήτηση τεθήκαν ουσιαστικά οι προτεραιότητες για την προώθηση του εγχειρήματος και την επιτάχυνση των εργασιών της επιτροπής, καθώς και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση του προγράμματος μέχρι την επιλογή των δικαιούχων – καλλιεργητών και την έναρξη των φυτεύσεων.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν:

  1. Να δοθεί προτεραιότητα στην συγκρότηση Ομάδας/ων Παραγωγών στην περιοχή.
  2. Με αυξημένη μοριοδότηση η διάθεση των εκτάσεων σε νέους παράγωγους που θα ενταχθούν στην ομάδα, σε ανέργους και σε κατοίκους των όμορων Γεωγραφικών Διαμερισμάτων και σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο.
  3. Το μέγεθος των διαθέσιμων εκτάσεων θα προσδιοριστεί σύμφωνα με τον βαθμό εκδήλωσης ενδιαφέροντος αλλά και την εκτίμηση βιωσιμότητας της εκμετάλλευσης.
  4. Η έναρξη καλλιέργειας να γίνει στα πρώτα 700 στρέμματα  της περιοχής Νότιου πεδίου Αμυνταίου, κατά την ανοιξιάτικη καλλιεργητική περίοδο, σε εδάφη που είναι ήδη αποκατεστημένα και εμπλουτισμένα από την ΔΕΗ και είναι διαθέσιμες οι σχετικές εδαφολογικές αναλύσεις.
  5. Θα ακολουθούσουν κατά την φθινοπωρινή περίοδο οι λοιπές περιοχές στην Εορδαία (περίπου 1000 στρεμ) και στη Κοζάνη (περίπου 2000 στρεμ).
  6. Προτεραιότητα αρχικά να δοθεί σε τέσσερα είδη καλλιεργούμενων φυτών (λεβάντα, τριαντάφυλλο, χαμομήλι, σπαθόχορτο) που ευνοούνται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες καθώς υπάρχει σχετική εμπειρία αλλά και δυνατότητες μεταποίησης και διάθεσης.
  7. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ να εκπονήσει χρηστικό εγχειρίδιο καλλιεργειών και να παρακολουθεί επιστημονικά τις εργασίες. Ταυτόχρονα να προβεί σε όλες τις πειραματικές – ερευνητικές εργασίες διεύρυνσης τους.
  8. Να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα για την στήριξη των παραγωγών και της  τοπικής παραγωγής.

Τέλος διευκρινίστηκαν τα όρια λειτουργίας και ο υποστηρικτικός ρόλος της Ομάδας Εργασίας, ως οργάνου που θα συμβάλλει στην ορθολογική και δίκαιη κατανομή των εκτάσεων, θα παρακολουθεί και θα στηρίξει επιστημονικά και λειτουργικά τους παραγωγούς, όμως δεν μπορεί ούτε και πρόκειται να υποκαταστήσει τις αυτοτελείς ενέργειες των θεσμικών φορέων και τις προτιμήσεις της ομάδας η των μεμονωμένων παραγωγών.

Η 1η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της επιτροπής σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης κ. Παναγιώτη Πλακεντά και με τη συμμετοχή του Δημάρχου Εορδαίας κ. Σάββα Ζαμανίδη, της Αντιδημάρχου Κοζάνης κ. Χρυσούλας Αθανασιάδου, του βουλευτή Κοζάνης κ. Θέμη Μουμουλίδη. Συμμετείχαν επίσης, εκτός από τα μέλη της επιτροπής και ο κ. Καρακασίδης Δημήτριος αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης, εκπρόσωποι της ΔΕΗ και ο αντιδήμαρχος Κοζάνης κ. Αριστοτέλης Πουτακίδης.

Ανάπτυξη των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία Ανάπτυξη των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία Ανάπτυξη των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία Ανάπτυξη των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία Ανάπτυξη των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία Ανάπτυξη των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία Ανάπτυξη των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία Ανάπτυξη των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία Ανάπτυξη των Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών στη Δυτική Μακεδονία