Η βυζαντινή ζωγραφική παράδοση στο μικροσκόπιο Ελλήνων, Ιταλών και Ρουμάνων αγιογράφων (2η διεθνής συνάντηση για τη βυζαντινή αγιογραφία - Κοζάνη 28-4-2017) - Πρόσκληση

Η βυζαντινή ζωγραφική παράδοση στο μικροσκόπιο Ελλήνων, Ιταλών και Ρουμάνων αγιογράφων (2η διεθνής συνάντηση για τη βυζαντινή αγιογραφία – Κοζάνη 28-4-2017)

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Στο πλαίσιο της προώθησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της ανάδειξης της δυναμικής που υπάρχει στους μικρούς φορείς πολιτισμού του τόπου μας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς της Δυτικής Μακεδονίας και της Ιταλίας διοργάνωσαν στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου 2016 μία πρωτότυπη και άκρως ενδιαφέρουσα πολιτιστική εκδήλωση με κεντρικό άξονα τη βυζαντινή τέχνη.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν μέσα από τη σπουδή ενός κοινού θέματος, του προσώπου της Θεοτόκου, να ξεκινήσει ένας εικαστικός διάλογος, μεταξύ των δύο καλλιτεχνικών παραδόσεων, Ελλάδας και Ιταλίας. Ο διάλογος αυτός ανέδειξε, αφενός, πολλά ενδιαφέροντα σημεία επαφής και άνοιξε το δρόμο για ποικίλες ερμηνείες των έργων των μαθητών των εργαστηριών των δυο χωρών, και, αφετέρου, δημιούργησε δεσμούς με τους φορείς τέχνης και πολιτισμού της γείτονος χώρας (Ιταλίας), με στόχο την εδραίωση μιας σχέσης ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και μακροχρόνιας συνεργασίας.

Η μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης του Μαΐου 2016, έδωσε το έναυσμα για ένα νέο ραντεβού και την πραγματοποίηση μιας διευρυμένης πλέον συνεργασίας – δράσης, η οποία ορίστηκε για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2017, με τρίτη συμμετέχουσα  χώρα, τη Ρουμανία.

Στην τωρινή δράση συμμετέχουν με έργα τους τα αγιογραφικά εργαστήρια του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Κοζάνης, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αριστοτέλης» Κοζάνης, του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κοζάνης, της Ιεράς Μητρόπολης Γρεβενών, της «Associazione Archeosofica» από τη Φλωρεντία Ιταλίας, της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου καθώς και μαθητές από εκκλησιαστικές σχολές της ευρύτερης περιοχής της περιφέρειας Ilfov Ρουμανίας.

Οι φορείς που συνδράμουν φέτος στην πραγματοποίηση αυτής της διεθνούς συνάντησης είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με τις Π.Ε. Γρεβενών, Καστοριάς και Κοζάνης, ο Δήμος Κοζάνης, το ΔΗ.ΠΗ.ΘΕ. Κοζάνης, η Ιερά Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, η Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης, η Στέγη Παιδιού Κοζάνης, ο Δήμος Βουκουρεστίου και το Δημοτικό Μουσείο Palatul Sutu, η Επιθεώρηση Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Ilfov, η Περιφέρεια Τοσκάνης, ο Δήμος Φλωρεντίας, η Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη και το Εργαστήρι Λαογραφίας και Παραδοσιακού χορού «Όρμος» στην Καστοριά.

Με τον εικαστικό διάλογο που θα πραγματοποιηθεί σταδιακά στις τρεις προαναφερθείσες χώρες, θα προωθηθεί με αμεσότερο τρόπο η πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και θα δοθεί η ευκαιρία δημιουργίας διαύλου επικοινωνίας με τις συμμετέχουσες χώρες για θέματα πολιτισμού, τέχνης και επιστήμης, ενώ με βάση τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της περιοχής, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σχεδιάζει την ανάπτυξη και προώθηση θρησκευτικού τουρισμού, συνδέοντας αρμονικά μνημεία και αξιοθέατα με τα φυσικά κάλλη.

Tagged