Τακτική σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Κοζάνης υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Τσιούμαρη (24-5-2021)

Τακτική σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Κοζάνης υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Τσιούμαρη (24-5-2021)

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Τακτική σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Κοζάνης υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Τσιούμαρη (24-5-2021)

Τη  Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 στο πλαίσιο του συντονισμού και της συνεργασίας των εμπλεκόμενων φορέων σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη η τακτική σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας  της ΠΕ Κοζάνης υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Τσιούμαρη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εμπλεκόμενοι φορείς και συζητήθηκαν θέματα  σχετικά με τον σχεδιασμό, τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αντιμετώπιση  κινδύνων λόγω των δασικών Πυρκαγιών  ενόψει της αντιπυρικής περιόδου έτους 2021.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι  Περιφερειακοί Σύμβουλοι:

Μακρυγιάννης Μενέλαος

Ηλίας Κάτανας

Επίσης, συμμετείχαν

1 Μανώλης Στεργίου Δήμαρχος Βελβεντού

2 Δουγαλής Γεώργιος Αντιδήμαρχος Δήμου Κοζάνης

3 Σιδηρόπουλος Κοσμάς Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Εορδαίας

4 Τρευλόπουλος  Βασίλειος Υπ/ντής της Δ/νσης Αστυνομίας Κοζάνης

5 Πουαρίδης  Γεώργιος Αν/χης  εκπρόσωπος  της 9ης ΜΠΤΑΧ

6 Μπάτζος Γεώργιος  Διοικητής  της  Π.Υ Κοζάνης

7 Σπυρίδης Χρήστος Διοκητής της Π.Υ Πτολ/δας.

8 Τσίμπλινας Δημήτριος εκπρόσωπος της  Δ/νση Δασών Κοζάνης

9 Αναστασίου  Κώστας  εκπρόσωπος ΟΤΕ

10 Κακάλης Αθανάσιος  εκπρόσωπος  ΛΚΔΜ

11 Παναγιώτης Κατσουλέας  εκπρόσωπος ΕΦΑ Κοζάνης

12 Γρίβας Κώστας προϊστάμενος Δ/σης Τεχνικών έργων της ΠΕ Κοζάνης

13 Βογιατζής Γεώργιος εκπρόσωπος Δ/νσης Δημοσίας Υγείας και Κ.Μέριμνας

14 Κατσουλέας Παναγιώτης εκπρόσωπος ΕΦΑ Κοζάνης

15 Παλιανοπούλου Ιωάννα εκπρόσωπος ΑΗΣ Αγ.Δημητρίου

16 Κουσίδης Παναγιώτης Νικόλαος εκπρόσωπος ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου

17 Εμμανουηλίδης Δαμιανός εκπρόσωπος της ΕΡΑΔΥΜ

18 Πρόδρομος Ασλανίδης προϊστάμενος της Δ/σης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΜ.

Θέματα που συζητήθηκαν:

1.Προγράμματα εκτέλεσης έργων και εργασιών αντιπυρικής προστασίας σε δάση και δασικές εκτάσεις που εμπίπτουν στην κατηγορία των προκατασταλτικών έργων (βελτίωση – συντήρηση δασικού οδικού δικτύου, συντήρηση  δεξαμενών νερού και πυροφυλακίων) προς διευκόλυνση του έργου της καταστολής.

2. Προγράμματα μείωσης του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς και προστασίας από επερχομένη πυρκαγιά με απομάκρυνση μέρους ή του συνόλου της βλάστησης γύρω από υποδομές και περιοχές ιδιαίτερης αξίας (αρχαιολογικοί χώροι, άλση, πάρκα, κλπ), καθώς και στη ζώνη μίξης δασών-πόλεων.

3. Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς στην ύπαιθρο από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων, σε εφαρμογή των Πυροσβεστικών Διατάξεων.

4. Μέτρα πρόληψης για την αποφυγή εκδήλωσης πυρκαγιάς από την εκτέλεση γεωργικών και άλλων εργασιών περιορισμένης έκτασης στην ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

5. Προληπτικό κλάδεμα δέντρων από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ περιοχών που διέρχονται γραμμές ΜΤ, ΧΤ και Υ/Τ.

6. Καθαρισμός βλάστησης εκατέρωθεν του οδικού δικτύου.

7.Έκδοση ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς ως μέτρο που συμβάλει αποτελεσματικά στην προληπτική οργάνωση και συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων στην ετοιμότητα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, καθώς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών για την αποτροπή πρόκλησης δασικών πυρκαγιών από αμέλεια.

8. Προληπτική απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και περιοχές ειδικής προστασίας σε ημέρες και ώρες που ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς θεωρείται υψηλός.

9.Ετοιμότητα του δυναμικού και μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών, στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών.

10.Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

11. Συμμετοχή των Εθελοντικών Οργανώσεων για δράσεις σχετικές με τη συμπληρωματική επιτήρηση των δασών με στόχο την άμεση αναγγελία πυρκαγιών.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς  δήλωσαν ετοιμότητα για την υλοποίηση των προβλεπόμενων  μέτρων πρόληψης  καθώς και τον προγραμματισμό εργασιών και κάθε άλλου μέτρου που κρίνεται απαραίτητο  σύμφωνα με το σχεδιασμό  τους και κατά το μέρος που τους αφορά και εμπλέκονται.

Τακτική σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Κοζάνης υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Γρηγόρη Τσιούμαρη (24-5-2021)