Γρηγόρης Τσιούμαρης: Συνάντηση για τις προσκλήσεις που αφορούν στα έργα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών προορισμών του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2014-2020

Συνάντηση για τις προσκλήσεις που αφορούν στα έργα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών προορισμών του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2014-2020

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Συνάντηση για τις προσκλήσεις  που αφορούν στα έργα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών προορισμών του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Συνάντηση για τις προσκλήσεις 126 και 136 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» σχετικά με τα Έργα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών προορισμών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (πρόσκληση 126) και με τα Έργα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών προορισμών εντός των περιοχών της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης για την Αξιοποίηση των Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας (πρόσκληση 136) , πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης  Γρηγόρη Τσιούμαρη.

Στη συνάντηση παρεβρέθηκαν

 • Ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Κοζάνης, Γρηγόρης Τσιούμαρης
 • Ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής
 • Ο Δήμαρχος Βελβεντού, Μανώλης Στεργίου
 • Οι Αντιδήμαρχοι Κοζάνης, Κώστας Κυριακίδης και Ελπίδα Κουϊμτζίδου
 • Ο Αντιδήμαρχος Εορδαίας, Νίκος Φουρκιώτης
 • Η Αντιδήμαρχος Σερβίων, Αθηνά Γκαμπούρα
 • Η Γενική Δ/ντρια της ΑΝΚΟ ΑΕ, Έλενα Νάμινι και ο Δ/ντής Προγραμμάτων της ΑΝΚΟ ΑΕ Τάσος Σιδηρόπουλος
 • Ο προΐστάμενος της μονάδας Α2 της Διαχειριστικής Αρχής, Γιάννης Παπαΐωάννου  και το στέλεχος της μονάδας Α2, Φώφη Ζαγορίτου

και η σύμβουλος του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Κοζάνης Κατερίνα Παπαγεωργίου.

Στη συνάντηση έγινε μία καταγραφή των προτάσεων από τους αυτοδιοικητικούς που πρόκειται να υποβάλουν στις ανωτέρω προσκλήσεις και εξετάσθηκε η ωριμότητα των προς ένταξη μελετών και έργων.

Διευκρινίσθηκαν από τη Διαχειριστική Αρχή όλες οι απορίες και οι προβληματισμοί σχετικά με τη διαδικασία και τα προαπαιτούμενα της ένταξης ενώ από πλευράς ΑΝΚΟ έγινε μία εμπεριστατωμένη εισήγηση για την τουριστική αλυσίδα της ΠΕ Κοζάνης.

Η πρόσκληση 126  στοχεύει στην  ανάπτυξη της απαιτούμενης λειτουργικής ικανότητας, σε τουριστικούς πόρους και υποδομές που παραμένουν είτε ημιτελείς, είτε μη προσβάσιμοι στο σύνολο ή στην πλήρη κλίμακα τους, ή σε μεγάλο τμήμα της περιόδου τουριστικού ενδιαφέροντος από το κοινό.

Ενδεικτικά περιλαμβάνονται:

α. Έργα τουριστικών υποδομών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών προορισμών αναδεικνύοντας τοπικά πλεονεκτήματα μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις σε τουριστικούς προορισμούς για την αξιοποίηση τοπικών πλεονεκτημάτων.

β. Δράσεις προστασίας και ανάδειξης και προώθησης της ανακάλυψης της φυσικής κληρονομιάς της Περιφέρειας.

γ. Ανάπτυξη δικτύων θεματικών διαδρομών και προσβάσιμων προορισμών (διαδρομών, υποδομών και μέσων) τουριστικού ενδιαφέροντος για ΑμεΑ.

Ειδικότερα περιλαμβάνονται δράσεις ήπιων υποδομών όπως υποδομές πρόσβασης και μεταξύ συνδέσεων μέσω ενοποίησης φυσικών/πολιτιστικών/θρησκευτικών μνημείων, σήμανσης, χώρων εξυπηρέτησης και ενημέρωσης επισκεπτών, χώρων στάθμευσης, χώρων υγιεινής, δημιουργίας παρατηρητηρίων, εξωραϊσμού περιβάλλοντα χώρου τουριστικών πόλων, εξοπλισμού κ.α., για την ανάπτυξη

 • τουρισμού υπαίθριων δραστηριοτήτων αθλητικής αναψυχής – περιπέτειας
  (ποδηλασία βουνού, αναρρίχηση, ορειβασία, rafting, χιονοδρομικά κέντρα κ.α.)
 • οικοτουρισμού – πράσινου τουρισμού σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος
  πλην προστατευόμενων περιοχών.
  Περιλαμβάνει περιήγηση, πεζοπορία, παρατήρηση και φωτογράφιση
  οικοσυστημάτων και άλλες δραστηριότητες αναψυχής που διοργανώνονται στο
  φυσικό περιβάλλον και δεν διαταράσσουν την περιβαλλοντική ισορροπία της
  περιοχής
 • γεωτουρισμού σε θέσεις γεωλογικού ενδιαφέροντος με γεωμορφολογικά μνημεία
  και σχηματισμούς, απολιθωμένα δάση, σπήλαια, φαράγγια γεωλογικά ρήγματα και
  γεωπάρκα.
 • Περιηγητικών διαδρομών με στόχο τη γνωριμία με τη φυσική, πολιτιστική και
  θρησκευτική κληρονομιά του κάθε τόπου.
 • Ειδικών πεζοπορικών διαδρομών ήπιας δυσκολίας για χρήση από άτομα τρίτης
  ηλικίας και ΑμΕΑ καθώς και εξοπλισμός ασφαλείας – υποστήριξης υπαίθριων
  δραστηριοτήτων.

 

ενώ η πρόσκληση 136 εξειδικεύει τις περιοχές όπου τα έργα που προτείνονται θα πρέπει να είναι εντός της περιοχής παρέμβασης της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) για την Αξιοποίηση των Λιμνών Δυτικής Μακεδονίας Συγκεκριμένα για την ΠΕ Κοζάνης αναφέρεται στους Δήμους Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού και συμπεριλαμβάνει την ευρύτερη περιοχή των λιμνών Πολυφύτου και Ιλαρίωνα.

Τέλος συμφωνήθηκε η αποστολή από τους ενδιαφερόμενους φορείς στην ΑΝΚΟ ΑΕ των προς ένταξη έργων – μελετών  μέχρι την Τρίτη 13 Απριλίου για να ελεγχθεί η ωριμότητά τους με την αρωγή της Αναπτυξιακής Εταιρείας για την πλήρη προετοιμασία.

Πρόθεση του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη είναι η ετοιμότητα και υποβολή προς ένταξη τουλάχιστον 2 – 3 μελετών /έργων από κάθε Δήμο.

 

Συνάντηση για τις προσκλήσεις  που αφορούν στα έργα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών προορισμών του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» του ΕΣΠΑ 2014-2020