Κουνούπια

Προστασία από τα κουνούπια (18-10-2019)

Ανακοινώσεις Ενημέρωση Πολιτών

Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αφού ενημερώθηκε από συμπολίτες μας  στην Φλώρινα και στην Κοζάνη την ύπαρξη κουνουπιών στα σπίτια τους, θέλει να γνωστοποιήσει ότι από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζεται η ψεκαστική δράση καταπολέμησης κουνουπιών στο προνυμφικό στάδιο, στο αστικό και περιαστικό σύστημα (φρεάτια των μεγάλων πόλεων της περιοχής  μας  και  στάσιμα νερά).

Επίσης προτείνονται στους πολίτες τα εξής:

  • Αντικατάσταση νερού σε μεγάλα ανθοδοχεία ή άλλες παρόμοιες διακοσμητικές κατασκευές τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
  • Τα πιατάκια από τις γλάστρες να αδειάζουν σε τακτά χρονικά διαστήματα (τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα)
  • Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία του κήπου που   μπορούν να συγκρατήσουν νερό περισσότερο από μία εβδομάδα θα πρέπει να  παραγεμιστούν με χώμα ή να αποστραγγιστούν καλά.
  • Τα λούκια και οι υδρορροές στη σκεπή πρέπει να διατηρούνται καθαρά καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δένδρων και συγκρατούν το νερό της βροχής.
  • Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μικρές εστίες ανάπτυξης κουνουπιών και πρέπει να διορθώνονται άμεσα.
  • Τα κουνούπια επιλέγουν να γεννήσουν τα αβγά τους στο νερό που συγκεντρώνεται σε δοχεία, βαρέλια, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων ή ακόμη και σε μικρά τενεκεδένια κουτιά που πολλές φορές υπάρχουν ξεχασμένα σε κάποια γωνία του κήπου. Για όσα από αυτά δεν μπορούν να απομακρυνθούν θα πρέπει να αδειάζονται.

Πληροφορούμε επίσης ότι:

Το Ασιατικό κουνούπι τίγρης είναι ικανός διαβιβαστής των ασθενειών Chikungunya, Zika και Δάγκειου πυρετού (οι οποίες δεν υπάρχουν στη χώρα μας), ενώ δεν εμπλέκεται στον κύκλο της ασθένειας του ιού του Δυτικού Νείλου. Δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι εξαιρετικά ανθρωπόφιλο, προκαλώντας σημαντική όχληση.

Το κοινό κουνούπι culex αναπαράγεται σε ανθρωπογενείς εστίες (βόθροι, φρεάτια ομβρίων υδάτων). Επιτίθενται καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας. Σημαντική συνεισφορά καταπολέμησής τους είναι η μείωση των λιμναζόντων υδάτων.