Candidatus phytoplasma prunorum

Παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Apricot cholotic leafroll mycoplasma (Candidatus Phytoplasma prunorum) στην Ελλάδα / Νέα Ποτίδαια της Π.Ε. Χαλκιδικής – Λήψη Μέτρων

Ανακοινώσεις Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ενημέρωση Πολιτών

Σχετ.:  το υπ’ αριθμ. 10644/256169/03-12-2019 έγγραφο του Υπ.Α.Α.Τ.

Το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης ενημερώνει τους υπόχρεους (φυτώρια, σημεία πώλησης καλλωπιστικών φυτών και πολλαπλασιαστικού υλικού, εταιρειών διεθνών μεταφορών, παραγωγών, συνεταιρισμών, γεωπόνων του δημοσίου και ιδιωτών, τελωνιακών, Δήμων και Εργολάβων δημοσίων  κηποτεχνικών έργων) ότι  διαπιστώθηκε στην χώρα μας, ύστερα από εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων από το Εργαστήριο Βακτηριολογίας του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Apricot cholotic leafroll mycoplasma (Candidatus Phytoplasma prunorum), σε δείγματα βλαστών βερυκοκιάς στην περιοχή Νέας Ποτίδαιας Χαλκιδικής.

Συγκεκριμένα σας ενημερώνουμε τα εξής:

  1. Ο επιβλαβής οργανισμός περιλαμβάνεται στο Παράρτημα Ι, Μέρος Α, Κεφάλαιο ΙΙ, σημείο δ) περίπτωση 2 του Π._. 365/2002 (Α΄307). Προκαλεί στη βερυκοκιά την ασθένεια που είναι γνωστή ως: «Χλωρωτικό καρούλιασμα των φύλλων της βερυκοκιάς».
  2. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό Οργανισμό Προστασίας Φυτών (EPPO) Φυτά ξενιστές αποτελούν είδη των Prunus L. (των οποίων τα φυτά προς φύτευση αποτελούν “Host Commodities”) καθώς και τα άγρια είδη (ζιζάνια) Convolvulus arvensis και Cynodon daktylon.
  3. Για τα ήδη προσβεβλημένα δένδρα δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα, και για την πρόληψη εξάπλωσης της ασθένειας συστήνονται γενικώς τα ακόλουθα μέτρα:

-Εκρίζωση των δένδρων που παρουσιάζουν συμπτώματα, μαζί με ολόκληρο κατά το δυνατόν το ριζικό τους σύστημα, και καταστροφή τους με καύση.

-Χρησιμοποίηση προς φύτευση υγιών πιστοποιημένων δενδρυλλίων.

-Συστηματική καταπολέμηση:

α) των εντομολογικών εχθρών της βερυκοκιάς και κυρίως των ειδών ψύλλας που μπορούν να δράσουν ως φορείς του παθογόνου, και

β) των ζιζανίων επειδή μεταξύ αυτών υπάρχουν είδη φυτών που αποτελούν ξενιστές των εντόμων-φορέων του εν λόγω παθογόνου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα φυτοϋγειονομική νομοθεσία (Π.Δ.365/2002-ΦΕΚ 307 Α) οι υπόχρεοι οφείλουν να γνωστοποιούν στην αρμόδια αρχή (Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής) οποιαδήποτε ασυνήθιστη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων ή κάθε άλλη ανωμαλία που αφορά τα φυτά.

 

Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Κοζάνης, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.

Ο Διευθυντής

Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής

Δούρδας Αναστάσιος

Tagged