Αλιεία Π.Ε. Κοζάνης

Η Ορθή Ανακοίνωση για την Απαγόρευση της αλιείας όλων των ειδών καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Η Ορθή Ανακοίνωση για την Απαγόρευση της αλιείας όλων των ειδών καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου

Η Ορθή Ανακοίνωση για την Απαγόρευση της αλιείας όλων των ειδών καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου

Το σοβαρό πρόβλημα της υπεραλίευσης, της παράνομης αλιείας και της εξαφάνισης όλων των ειδών της καραβίδας στην λίμνη Πολυφύτου ήρθε προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 10ης  Αυγούστου 2021.

Στην συζήτηση περευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων οι:

  • Κουρτίδης Νίκος, Πρόεδρος των Επαγγελματιών Ψαράδων λίμνης Πολυφύτου
  • Τζούρας Αθανάσιος, Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Πτολεμαϊδας
  • Μούλας Νίκος, Πρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας Βεγορίτιδας
  •  Βαρβέρης Θωμάς , ιχθυολόγος από το ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε.
  • Γιάντσης Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
  • Κουλέτσος Αθανάσιος, ιχθυολόγος-περιβαλλοντολόγος

 

Στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γρηγόρης Τσιούμαρης ανέφερε:

Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε ολοένα και περισσότερο αποδέκτες των δημοσιευμάτων και των καταγγελιών περί παράνομης αλιείας στη λίμνη της περιοχής μας με ιδιαίτερη αναφορά στα είδη της καραβίδας και την υπεραλίευση της, η οποία τα τελευταία χρόνια  τείνει προς εξαφάνιση και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποια ιχθυοαποθεματική μελέτη που να μας ενημερώνει διαρκώς με επαναληπτικές μετρήσεις για την αύξηση και μείωση  των ιχθύων του οικοσυστήματος.

Είναι βέβαιο όμως πως τόσο οι επαγγελματίες ψαράδες όσο και οι ερασιτέχνες καθώς επίσης και ιχθυολόγοι της περιοχής μας, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου περί αφανισμού όλων των ειδών της καραβίδας και η απαγορευτική περίοδος κάποιων μηνών από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας (Δ.Α.Ο.Κ. – Τμήμα Αλιείας) δεν είναι αρκετή για την  αναπαραγωγή και προστασία της καραβίδας.

Η Π.Ε. Κοζάνης σε συνεργασία με τους Δήμους Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού ξεκίνησε τη σύνταξη μνημονίου διαχείρισης των λιμναίων υποδομών και μάλιστα μόλις προσφάτως έλαβε τη θετική γνώμη της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας και προχωρά ολοταχώς για την υλοποίηση Συμφώνου Συνεργασίας όπου και θα υπάρχουν και οι απαραίτητες κανονιστικές ρυθμίσεις σχετικά με την αλιεία βάζοντας και εδώ τάξη στην άναρχη κατάσταση που επικρατεί στον τομέα αυτό.

Μέχρι τότε όμως πρέπει επειγόντως να προστατεύσουμε τα αποθέματα καραβίδας κι εν συνεχεία όλο το οικοσύστημα ιχθύων της λίμνης.

Κατόπιν τούτων ο Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης εισηγήθηκε την απόλυτη απαγόρευση της αλιείας κάθε είδους καραβίδας στη λίμνη Πολυφύτου με οιοδήποτε μέσο και εργαλείο για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών με σκοπό την προστασία και την μείωση του κινδύνου εξαφάνισης του πληθυσμού της  καραβίδας.

Η απαγορευτική περίοδος προτάθηκε να ξεκινήσει την επομένη της ψήφισης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος των Επαγγελματιών Ψαράδων Νίκος Κουρτίδης ζήτησε προθεσμία τουλάχιστον 15 ημερών ώστε οι ψαράδες να συμμαζέψουν και να  απομακρύνουν τα αλιευτικά εργαλεία τους από την λίμνη, η οποία και έγινε δεκτή από το Περιφερειακό Συμβούλιο κι έτσι η απαγόρευση αλιείας όλων των ειδών καραβίδας στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου τίθεται σε ισχύ από την Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021 και ώρα 8:00 π.μ. και λήγει την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022 και ώρα 8:00 π.μ..

Δείτε εδώ την Απόφαση Απαγόρευσης αλιείας όλων των ειδών καραβίδας στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου.