Την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ειδική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ Κοζάνης 2

Την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ειδική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ Κοζάνης

Δελτία Τύπου Ενημέρωση Πολιτών

Την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ειδική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ Κοζάνης

Την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ειδική συνεδρίαση του  Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ Κοζάνης υπό την προεδρία της αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης Κατερίνας Δαδαμόγια, με θέμα τον σχεδιασμό, τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την καλύτερη αντιμετώπιση των κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου έτους 2022.

Η αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι η επόμενη περίοδος απαιτεί επαγρύπνηση και συντονισμό μεταξύ των φορέων ώστε να προληφθούν δυσάρεστα φαινόμενα.

Η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων κονδυλίων για έργα πυροπροστασίας είναι επιβεβλημένη.

Οι εμπλεκόμενοι φορείς  δήλωσαν ετοιμότητα για την υλοποίηση των προβλεπόμενων  μέτρων πρόληψης,  καθώς και τον προγραμματισμό εργασιών και κάθε άλλου μέτρου που κρίνεται απαραίτητο  σύμφωνα με το σχεδιασμό  τους, κατά το μέρος που τους αφορά και εμπλέκονται.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη λήψη και υλοποίηση προληπτικών μέτρων και δράσεων πολιτικής προστασίας σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης σχετικά με την πορεία υλοποίησης των δράσεων, που οι συμμετέχοντες φορείς στο ΣΟΠΠ δεσμεύτηκαν για την υλοποίηση τους κατά την πρώτη ειδική συνεδρίαση του ΣΟΠΠ που πραγματοποιήθηκε την 15 Απριλίου 2022 στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο.

Επίσης συζητήθηκε η συνεργασία μεταξύ των οικείων υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος και των Δασικών Υπηρεσιών που αφορούν τόσο στις δράσεις πρόληψης και προστασίας των δασικών εκτάσεων από δασικές πυρκαγιές όσο και στην παροχή υποστήριξης και τη διασφάλιση άμεσης συνδρομής, από τις οικίες Δασικές Υπηρεσίες προς τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Τέθηκε το ζήτημα της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις και η ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.

Έγινε αναφορά στην ετοιμότητα των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείριση των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία «ΙΟΛΑΟΣ» και στα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι

Ηλίας Κάτανας Περιφερειακός Σύμβουλος, Μανώλης Στεργίου Δήμαρχος Βελβεντού, Σιδηρόπουλος Κοσμάς  Εντεταλμένος Σύμβουλος Π. Προστασίας Δήμου Εορδαίας, Πινάκης Ελευθέριος Ταξίαρχος 9ης ΜΤΧΠ, Τσιότσιας Ηλίας Υπ/ντής της Δ/νσης  Αστυνομίας  Κοζάνης, Αμανατίδης Ιωάννης Διοικητής ΠΥ ΠΕ Κοζάνης, Ζιώγου Βασίλειος Διοικητής  Π.Υ Πτολ/δας, Συλίρρης Νικόλαος Δ/ντης Αυτοτελούς Δ/νσης Π. Προστασίας ΠΔΜ, Ασλανίδης Πρόδρομος προϊστάμενος Τμήματος Π. Προστασίας ΠΕ Κοζάνης, Πασαγιάννης Γεώργιος προϊστάμενος Δ/νσης Δασών Κοζάνης, Ηλιαδης Μιχαήλ Δασάρχης Κοζάνης, Παλαμάς Θεόδωρος Δασάρχης Τσοτυλίου, Κακάλης Αθανάσιος εκπρόσωπος ΛΚΔΜ, Εμμανουηλίδης Γεώργιος εκπρόσωπος ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, Ζιακας Γεώργιος εκπρόσωπος ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ, Αναστασίου Γεώργιος εκπρόσωπος Αερολιμένα Κοζάνης, Βούρας Αθανάσιος Προϊστάμενος  ΤΣΕ έδρας, Καραγιώργου Δέσποινα προϊσταμένη ΤΣΕ ΠΕ Κοζάνης, Πεϊνιρτζόγλου Σταύρος εκπρόσωπος ΤΑΡ, Καπέλλας Διονύσιος εκπρόσωπος Α/βάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης, Αλεξάκης Κων/νος εκπρόσωπος ΕΟΔ Κοζάνης, Γκιάτας Ιωάννης εκπρόσωπος ΕΟΔ Κοζάνης, Μπουνόβας Δημήτριος εκπρόσωπος Κυνηγετικού Συλλόγου Κοζάνης, Σκετόπουλος Κώστας πρόεδρος Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Κοζάνης, Ιωάννου Χρήστος εκπρόσωπος  ΕΔΟΠ.

Την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ειδική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ Κοζάνης 1 Την Δευτέρα 23 Μαΐου 2022 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη ειδική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ Κοζάνης 1b