Ένωση Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος

Εξειδίκευση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων

Ανακοινώσεις Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Ενημέρωση Πολιτών

Εξειδίκευση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων

Η Ε.Δ.Δ.Ε. (Ένωση Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος), ως επίσημος  επιστημονικός/επαγγελματικός φορέας εκπροσώπησης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων  με άδεια άσκησης επαγγέλματος, έχει γίνει το τελευταίο διάστημα αποδέκτης αναφορών και καταγγελιών για κακή χρήση τίτλων που παραπέμπουν σε ειδικότητες όπως «κλινικός διαιτολόγος», «αθλητικός διαιτολόγος, «διαιτολόγος με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές», κ.τ.λ.

Η χρήση των παραπάνω υποτιθέμενων εξειδικεύσεων καθίσταται προβληματική επειδή:

Α. Είναι παραπλανητική προς το κοινό καθώς σύμφωνα με την απόφαση-απάντηση της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας δεν έχει θεσμοθετηθεί ακόμη νομοθετικό πλαίσιο απονομής ειδικοτήτων στους Διαιτολόγους – Διατροφολόγους το οποίο και σας κοινοποιούμε.

Β. Δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ανάμεσα στους Διαιτολόγους – Διατροφολόγους χωρίς να υπάρχει κατοχύρωση από κανένα νομοθετικό πλαίσιο.

Σας κοινοποιούμε τόσο το ερώτημα που τέθηκε από εμάς προς την αρμόδια Διεύθυνση όσο και την απάντηση αυτής.

Σας επισημαίνουμε, επίσης, την παράνομη χρήση παρεμφερών τίτλων που παραπέμπουν  στο επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου και χρησιμοποιούνται από τρίτους ΜΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΥΣ.

Παρακαλείσθε, στο πλαίσιο μιας αγαστής συνεργασίας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αποκατάσταση της νομιμότητας και της ορθής ενημέρωσης και προστασίας των πολιτών.

Συνημμένα:

Το ερώτημα της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος (σε pdf)

erotima-edde

και

η απόφαση-απάντηση της Διεύθυνσης Επαγγελμάτων Υγείας του Υπουργείου Υγείας (σε pdf)

apantisi-ypoyrgeioy-ygeias