Πανηγύρια

Έθιμα που επιμένουν …

Σε αρμονική συνέχεια του παρελθόντος, το σήμερα κρατάει ολοζώντανα αγαπημένα έθιμα που περνούν από γενιά σε γενιά. Αν βρίσκεστε εκείνες τις ημέρες στο Νομό Κοζάνης, ακούστε την καρδιά του να χτυπάει!
fanoi2

Το παραδοσιακό καρναβάλι
τη 2η ημέρα του νέου έτους στην Εράτυρα

Οι “Φανοί
και η παρέλαση του καρνάβαλου,
την αποκριά στην Κοζάνη
και στα Σέρβια.

Το πέταγμα “αερόστατου” την Καθαρή Δευτέρα στον Πεντάλοφο.

Ο διαγωνισμός χαρταετού την Καθαρή Δευτέρα στην Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, με την παραδοσιακή φασολάδα, τα τουρσιά, τις ελιές, τις λαγάνες και το ολοήμερο γλέντι.

lazarines aianis

Οι «Λαζαρίνες»

την παραμονή και την ημέρα του Λαζάρου στην κεντρική πλατεία των χωριών του Τσαρτσιαμπά και ειδικά στην Αιανή

O «Χορός της Ρόκας» την τρίτη ημέρα του Πάσχα στη Γαλατινή.

Η πρωτομαγιά σε εξοχικές τοποθεσίες όλων των χωριών.

kabalaridesΟι  «Καβαλάρηδες της Σιάτιστας», που αφού διανυκτερεύσουν την παραμονή του δεκαπενταύγουστου στο μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, έρχονται την ημέρα της Παναγίας στη Σιάτιστα με στολισμένα άλογα και χορεύουν όλη την ημέρα με γνωστούς και φίλους στις πλατείες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΟι «Κλαδαριές» (μεγάλες φωτιές σε κάθε γειτονιά) την παραμονή των καλάντων, στις 23 Δεκεμβρίου και τα “Μπουμπουσιάρια” (γιορτή των μεταμφιεσμένων) την ημέρα των Θεοφανίων στη Σιάτιστα.

Τα κάλαντα την παραμονή των Χριστουγέννων σε όλα τα χωριά.

momogeroi_Οι «Μαμώεροι» ή «Μομώγεροι» είναι ένα έθιμο βγαλμένο μέσα από την ποντιακή παράδοση και διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του δωδεκαημέρου, δηλαδή από τη δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων έως τα Φώτα, στα Κομνηνά του Δήμου Βερμίου. Το έθιμο των «Μαμώερων» ή «Μομώγερων» προέρχεται από την περίοδο της τουρκοκρατίας όταν μεταμφιεσμένοι αντάρτες κατέβαιναν στα χωριά με σκοπό τη συλλογή και διάχυση πληροφοριών. Η κορύφωση ήταν ο τελετουργικός χορός των Μομώγερων, η αλληγορία του οποίου ανύψωνε το ηθικό των συμπατριωτών τους αλλά και τους προετοίμαζε για τον ξεσηκωμό χωρίς να το αντιλαμβάνονται οι Τούρκοι, που επίσης συμμετείχαν στα δρώμενα χωρίς να καταλαβαίνουν τι γινόταν.

Τα «Παρχάρια» (ποντιακό γλέντι με παραδοσιακά εδέσματα, κρασί και χορό), στο Δημοτικό Διαμέρισμα Κομνηνών του Δήμου Βερμίου την τελευταία Κυριακή του Ιουλίου και στον Άγιο Δημήτριο, στο Δημοτικό Διαμέρισμα Ελλησπόντου του Αγίου Πνεύματος. Οι ρίζες του εθίμου “Παρχάρια” χάνονται μέσα στη μακρόχρονη ποντιακή παράδοση. Είναι ο εορτασμός που γίνεται για την υποδοχή των βοσκών από τα ορεινά βοσκοτόπια όπου έμεναν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η υποδοχή αυτή γίνεται από τις συζύγους τους, τις “Παρχαρομάνες” στον ορεινό οικισμό “Παρχάρια”, σε υψόμετρο 1100 μέτρων, σε καταπράσινα λιβάδια μέσα σε δάση πεύκου. Από την τοποθεσία αυτή υπάρχει δρόμος που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο Σέλι Βεροίας.

Τα εμπορικά πανηγύρια (παζάρια) της Αγίας Μαρίνας στο Τσοτύλι, στις 17 Ιουλίου και του Νιάημερου που από τα Σέρβια, προς το τέλος Σεπτεμβρίου, συνεχίζει στην Κοζάνη, την πρώτη Τρίτη του Οκτωβρίου και καταλήγει στην Πτολεμαΐδα, προς τα μέσα Οκτωβρίου.