Γευσιγνωσία

Ποιες είναι οι γεύσεις της περιοχής;

Ο Νομός Κοζάνης αποτελεί τον παράδεισο του σύγχρονου «τροφοσυλλέκτη». Στους ορεινούς όγκους του Βοΐου και του Ασκίου, στα υψίπεδα του Βερμίου, στην πεδιάδα του Βελβεντού, σε κωμοπόλεις, χωριά και δάση ο επισκέπτης θα βρει παραδοσιακά προϊόντα που ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Τυροκομικά, κρέατα και αλλαντικά, όσπρια και ζυμαρικά, κρασί και τσίπουρο, κρόκος, φρούτα, γλυκά και μαρμελάδες, καθώς και τα «άγρια» γεννήματα της μακεδονικής γης, κυνήγι, ψάρια του γλυκού νερού, μανιτάρια, κάστανα, φουντούκια και καρύδια θέλγουν τους λάτρεις των εξαιρετικών γεύσεων και καθιστούν την περιοχή ιδανικό προορισμό γευστικών αναζητήσεων.

Τι μπορώ να δοκιμάσω;

Πολλά και διαφορετικά εδέσματα μπορεί να δοκιμάσει ο επισκέπτης του Νομού Κοζάνης. Ωστόσο κάποια από αυτά χαρακτηρίζουν την περιοχή. Τα γιαπράκια, χαρακτηρίζουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας Είναι ντολμάδες, αποτελούμενοι από χοιρινό χονδροκομμένο κιμά ή μικρά κομμάτια κρέατος, με ρύζι, πολλά καρυκεύματα, τυλιγμένοι σε λάχανο τουρσί (αρμιά, μοναδική κοζανίτικη συνταγή). Μαγειρεύονται σε σιγανή φωτιά σε πήλινα τσουκάλια και σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζουν το σπαργανωμένο Χριστό. Τα τσουκαλάκια είναι ένα είδος στιφάδου. Το μπουμπάρι είναι σπάνιος μεζές από γεμιστή κοιλιά ή έντερο με ρύζι και χοιρινό κιμά και συκώτι, ενώ το κυρίαρχο έδεσμα του Πασχαλινού τραπεζιού στην πόλη της Κοζάνης είναι το τσιτσιλάτο (αρνί μαγειρεμένο με άφθονα μυρωδικά και σπανάκι). Η περιοχή φημίζεται για τις υπέροχες σπιτικές της πίτες, με γέμιση κρεμμυδιού, μελιτζάνας, πράσου, τσουκνίδας, σπανακιού ή κιμά. Μοναδικά επίσης είναι τα κιχιά, φτιαγμένα από φύλλο ζύμης και τυρί φέτα τυλιγμένα σε σχήμα κοχλία. Τα τυροκομικά προϊόντα της Κοζάνης θεωρούνται μοναδικά για την ποιότητα παραγωγής και τη νοστιμιά τους. Η φέτα, το τουλουμοτύρι, το κεφαλοτύρι, ο μπάτζιος και το μανούρι είναι καταπληκτικά. Τα φημισμένα φασόλια από το Σισάνι αποτελούν ένα ξεχωριστό έδεσμα είτε σε φασολάδα είτε σε γίγαντες πλακί. Τέλος, η μεγάλη παραγωγή σε μήλα στην Εορδαία και ροδάκινα στο Βελβεντό έχει οδηγήσει στη δημιουργία σύγχρονων αγροτικών συνεταιρισμών, που ασχολούνται με την επεξεργασία και προώθηση μαρμελάδων και γλυκών μοναδικής νοστιμιάς.

Το κρασί ευφραίνει τους ανθρώπους!

Οι Έλληνες από τα αρχαία ακόμη χρόνια αγαπούσαν το κρασί και λάτρευαν το θεό του, το Διόνυσο. Το κρασί συνόδευε θεούς και ανθρώπους τόσο στις ευχάριστες όσο και στις δυσάρεστες στιγμές της ζωής. Από τα παλαιά χρόνια οι άνθρωποι στη Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα στο νομό Κοζάνης ασχολούνταν με την αμπελοκαλλιέργεια, την οικοτεχνική παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιών και του περίφημου τσίπουρου. Τα φημισμένα κρασιά της Κοζάνης, της Σιάτιστας και του Βελβεντού μεταφέρονταν με τα καραβάνια στις αγορές της Ευρώπης. Σήμερα πολλοί είναι αυτοί που, τηρώντας την παράδοση παράγουν το δικό τους κρασί. Παράλληλα δραστηριοποιούνται στην παραγωγή κρασιού και τσίπουρου Συνεταιρισμοί και ιδιώτες δημιουργώντας προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας. Βάση παραγωγής του εξαιρετικού κρασιού της περιοχής αποτελεί η περίφημη ποικιλία «ξυνόμαυρο» σε συνδυασμό με μοσχάτο και άλλες τοπικές ποικιλίες. Χακουστό είναι σήμερα το ηλιαστό κρασί της Σιάτιστας, τα βρασμένα γλυκά ερυθρά κρασιά του Πελεκάνου. Το τσίπουρο προέρχεται από τη διπλή απόσταξη του μούστου και αρωματίζεται με γλυκάνισο. Η παράδοση απαιτεί κατά τη διάρκεια της απόσταξης οι άνδρες να μαζεύονται στα «καζάνια» και να διασκεδάζουν τρώγοντας, πίνοντας, τραγουδώντας και δοκιμάζοντας τη νέα σοδειά.