Φύση και τοπία

Όμορφη φύση και ανεξερεύνητα τοπία!

Μπουχάρια – Νοχτάρια, Σκεπασμένο, Μπούρινος, Καστανόδασος Εορδαίας, Βόιο, Άσκιο

Υπάρχουν ποτάμια και λίμνες;

Ο Αλιάκμονας διασχίζει το Νομό Κοζάνης, και χύνεται στο Θερμαϊκό κόλπο λίγο νοτιότερα από τις εκβολές του Αξιού ποταμού, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δέλτα πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα. Το ποτάμι είναι πανάρχαιο, όπως και το όνομα του. Το όνομα Αλιάκμονας είναι σύνθετο και προέρχεται από το άλς (άλας, θάλασσα) και από το ακμών (αμόνι). Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο Αλιάκμονας ήταν ένας από τους ποτάμιους θεούς, που είχε γεννηθεί από τον Ωκεανό και την Τηθύ. Αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί πηγή ζωής.

Σε απόσταση 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου. Σε ύψος 55 μ. πάνω από την επιφάνειά της διασχίζεται από γέφυρα μήκους 1.372 μ., πλάτους 13,5 μ. και γνωστή ως Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων. Η λίμνη αυτή δημιουργήθηκε από την τιθάσευση του ποταμού Αλιάκμονα με τη δημιουργία φράγματος και τη λειτουργία ενός από τους σπουδαιότερους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας. Είναι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας, όπου πρόσφατα κατασκευάστηκε ένα σύγχρονο πλωτό λιμάνι. Το πρόγραμμα προώθησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης, με στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων στην περιοχή για την ανάπτυξη οικοτουριστικών, ναυταθλητικών και αλιευτικών δραστηριοτήτων. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδρομή γύρω από τη λίμνη, ακολουθώντας το δρόμο προς το χωριό Ίμερα, περνώντας πάνω από το φράγμα της Δ.Ε.Η. στον Πολύφυτο και συνεχίζοντας τη διαδρομή από την απέναντι όχθη, ανάμεσα στους οπωρώνες, μέχρι το Βελβεντό. Επίσης στη λίμνη μπορεί κανείς να κατασκηνώσει για κολύμπι και ψάρεμα.

Θέλω να γνωρίζω τα βουνά!

Ο Μπούρινος, αυτό το πανέμορφο και εξαιρετικά ενδιαφέρον από γεωλογικής άποψης βουνό, συγκεντρώνει τα βλέμματα των επισκεπτών του. Τα πλούσια δάση, οι ιδιόμορφες γεωλογικές συνθέσεις, η κοιλάδα του Μεσιού Νερού με τη σπάνια χλωρίδα της, οι πολυάριθμες πηγές και το μοναδικής ομορφιάς ελατόδασος καθώς και τα ορεινά καταφύγια συνθέτουν ένα μαγευτικό τοπίο, και μία ολοκληρωμένη τουριστική επιλογή. Λόγω της μεγάλης οικολογικής σημασίας του και της μοναδικής βιοποικιλότητάς του, ο Μπούρινος έχει ενταχθεί, με στόχο την προστασία του, στο NATURA 2000, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ειδικών Ζωνών Διατήρησης.

Το όρος Άσκιο ή Σινιάτσικο, με υψόμετρο 2.111μ., είναι από τα κυριότερα βουνά του Νομού Κοζάνης. Πετρώδες και γυμνό στην ανατολική και νότια πλευρά όπου βρίσκεται η Σιάτιστα, η Γαλατινή και η Εράτυρα, διαθέτει στη δυτική πλευρά αρκετή βλάστηση, ιδιαίτερα στον οικισμό Νάματα αλλά και στο Σισάνι.

Το Βέρμιο, με ιστορία συνοδευμένη από μύθους, δοξασίες και κατορθώματα ηρώων και θεών, περάσματα βασιλιάδων και αγίων, μπορεί να χαρακτηρισθεί από το ομορφότερα και πλουσιότερα σε χλωρίδα και πανίδα όρη του ελλαδικού χώρου. Το Βέρμιο γειτονεύει και σχεδόν ενώνεται με τα Πιέρια Όρη, έχοντας σαν φυσικό σύνορο τον ιερό ποταμό των Μακεδόνων, Αλιάκμονα. Έχει πολλά τρεχούμενα νερά και ποτάμια, πυκνά δάση με οξιές και έλατα, βοσκοτόπια. Τα δυο μεγαλύτερα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας βρίσκονται στο Βέρμιο, το Σέλι και τα 3-5 Πηγάδια, κέντρα μεγάλου φυσικού κάλλους.

Η οροσειρά της Πίνδου είναι η μεγαλύτερη της ελληνικής χερσονήσου και τροφοδοτεί με νερό τα δύο τρίτα του ελληνικού πληθυσμού. Ένα σημαντικό μέρος της οροσειράς, που ξεχωρίζει για τη σπάνια αισθητική και οικολογική του αξία, προστατεύεται με την ίδρυση δύο εθνικών δρυμών: του Βίκου-Αώου στην Ήπειρο και της Βάλια Κάλντα στη Δυτική Μακεδονία. Παράλληλα 6 περιοχές εντάσσονται στο δίκτυο NATURA 2000. Στην περιοχή κυριαρχούν βραχώδεις ορθοπλαγιές, ψηλές και εντυπωσιακές κορυφές, μόνιμοι και ορμητικοί χείμαρροι, πολλές πηγές και ορεινές λίμνες.

Στα σύνορα των νομών Κοζάνης-Καστοριάς ορθώνεται το όρος Βόιο με τα εξαιρετικής ομορφιάς μικρά και μεγάλα χωριά, τα περίφημα τοξωτά γεφύρια του και τα μυστηριακά δάση, και αποτελεί ελκυστική πρόταση για τους φίλους της πεζοπορίας.