Διαδρομή 2

Καθρεφτίσματα στα νερά της λίμνης
Κοζάνη – Σέρβια – Βελβεντό – Καταφύγι

limni_polyfytou_1Σε απόσταση 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, Σε ύψος 55 μ. πάνω από την επιφάνειά της διασχίζεται από τη μεγαλύτερη γέφυρα των Βαλκανίων, μήκους 1.372 μ., πλάτους 13,5 μ. και γνωστή ως Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδρομή γύρω από τη λίμνη, ακολουθώντας το δρόμο προς το χωριό Ίμερα, περνώντας πάνω από το φράγμα της Δ.Ε.Η. στο Πολύφυτο και συνεχίζοντας τη διαδρομή από την απέναντι όχθη, ανάμεσα στους οπωρώνες, μέχρι το Βελβεντό. Μια στάση στο φράγμα προσφέρει ένα θέαμα συγκλονιστικό και για τους ρομαντικούς και για τους τεχνοκράτες. Όσο για τους ψαράδες, ας φροντίσουν να έχουν μαζί τους αγκίστρια μεγάλης αντοχής και φωτογραφική μηχανή… με φιλμ! Υπάρχουν μερικά πολύ μεγάλα ψάρια στη λίμνη!

gefyra_servon limni

Για τους λάτρεις των σπορ νερού, ο Ναυτικός Όμιλος Κοζάνης θα πρέπει να είναι το πρώτο σημείο επαφής τους, στο τηλέφωνο 2464021776. Οι εγκαταστάσεις του Ομίλου βρίσκονται στη διασταύρωση της εθνικής οδού Κοζάνης – Λάρισας με τον περιφερειακό δρόμο της λίμνης που οδηγεί στο χωριό Ίμερα.

Το μικρό χωριό Νεράιδα αντικατέστησε το παλιό ομώνυμο χωριό που σήμερα βρίσκεται κάτω από τη στάθμη του νερού. Σκαρφαλωμένο ψηλά σε βραχώδη λόφο πάνω από τη γέφυρα, προσφέρει μια θαυμάσια θέα του χρόνου που σταματάει για να καθρεφτιστεί στη λίμνη, όλες τις εποχές και όλες τις ώρες. Πρόσφατα δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση του προγράμματος LEADER περιπατητικός πεζόδρομος όπου μπορεί κανείς περπατώντας να απολαύσει τη θέα. Στο χωριό λειτουργεί και mini golf η ίδρυση του οποίου επίσης χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα LEADER.

servia_faragiΣε απόσταση 4 χλμ. από τη λίμνη (26 χλμ. από την Κοζάνη) βρίσκονται τα Σέρβια, χτισμένα αμφιθεατρικά στους πρόποδες των Πιερίων με φόντο ένα υποβλητικό φυσικό σκηνικό.

Στην παραλίμνια περιοχή ως το Βελβεντό έχουν βρεθεί δεκάδες αρχαιολογικές θέσεις, κυρίως προϊστορικές.Στα βυζαντινά χρόνια τα Σέρβια, λόγω της θέσης τους, είχαν το ρόλο ενός παρατηρητηρίου που φύλαγε τη στενή διάβαση από τη Μακεδονία προς τη Θεσσαλία.

Η πρώτη ονομασία των Σερβίων, επί Μακεδόνων, ήταν πιθανόν “Φυλακαί”. Ακολούθησε η ρωμαϊκή ονομασία Servia (φυλακτήρια, παρατηρητήρια) που προήλθε από το λατινικό ρήμα servo (φυλάσσω, παρατηρώ).

servia_basiliki

To κάστρο των Σερβίων βρίσκεται μεταξύ των Πιερίων και των Καμβουνίων, ανάμεσα σε δυο άγρια και εντυπωσιακά φαράγγια γεμάτα με ανθρωπόμορφους και ζωόμορφους βράχους, που σε μερικά σημεία έχουν απόσταση μόλις 5-6 μέτρα. Από το κάστρο σώζονται τμήμα της ακρόπολης, διάσπαρτα τείχη, βυζαντινές εκκλησίες, κρήνες, τμήματα συστημάτων ύδρευσης και βάσεις κατοικιών.

Το κάστρο αλώθηκε από τους Τούρκους με προδοσία, μετά από μακρόχρονη πολιορκία, το 1393, και τα Σέρβια έμειναν υπό την τουρκική κατοχή μέχρι τη 10η Οκτωβρίου 1912, ημέρα της ένδοξης μάχης στα στενά “Πόρτες”, μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού. Η νίκη των Ελλήνων στη μάχη αυτή είχε ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση της περιοχής και σηματοδότησε την απελευθέρωση και της υπόλοιπης Μακεδονίας. Τα Σέρβια όμως πλήρωσαν την ελευθερία τους με τη σφαγή 117 εθνομαρτύρων από τους Τούρκους που εγκατέλειπαν πανικόβλητοι την πόλη. Το 1943 τα Σέρβια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής με πυρπόληση και ανοικοδομήθηκαν μεταπολεμικά.

dimos belbentoyΤο Βελβεντό, στους πρόποδες των Πιερίων, έχει μακρόχρονη ιστορία και βυζαντινή παράδοση. Τα ίχνη αρχαίων τειχισμένων οικισμών στο Παλαιόκαστρο, στο Παλαιογράτσανο και η προϊστορική τούμπα της Βασιλάρα Ράχης χάνονται μέσα στην πλούσια βλάστηση.

Ευρήματα από τους χώρους αυτούς υπάρχουν στη μικρή Αρχαιολογική Συλλογή κοντά στην κεντρική πλατεία. Στο Βελβεντό θα δείτε βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς όπως το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας, τους ναούς του Αγίου Μηνά και του Αγίου Νικολάου και σπίτια της παλιάς μακεδονικής αρχιτεκτονικής από πέτρα και ξύλο. Στο Βελβεντό λειτούργησε από το 1773 μέχρι το 1912 η περίφημη Ελληνική Σχολή.

Στις δασωμένες πλαγιές των Πιερίων, αξίζει να επισκεφθείτε τα γραφικά χωριά Παλαιογράτσανο, Αγία Κυριακή και Καταφύγι. Στους ξενώνες τους μπορούν να φιλοξενηθούν μέχρι 150 άτομα. Στο Καταφύγι υπάρχει δυνατότητα για έφιππη περιήγηση στα “λημέρια” του Ζορμπά, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο όμορφο αυτό χωριό. Στα εξωκλήσια του Αγίου Αθανασίου, στις 18 Ιανουαρίου και του Αγίου Ευθυμίου, στις 20 Ιανουαρίου, αναβιώνει το πατροπαράδοτο έθιμο της “λουκανικοφαγίας”.