Διαδρομές

Διαδρομή 1

Ταξιδεύοντας νότια και διασχίζοντας την ιστορία ….
Κοζάνη – Κρόκος – Άνω Κώμη – Καισαρειά – Αιανή – Αγία Παρασκευή – Λευκοπηγή

Αφήνοντας την Κοζάνη και 5 χλμ. νότια συναντάμε τον Κρόκο, χωριό όπου καλλιεργείται το ομώνυμο φυτό (saffron) από το 17ο αιώνα. Ο ποιοτικότατος ελληνικός κρόκος (κίτρινος και κόκκινος), χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, στην κοσμετολογία, στην αρωματοποιΐα, στην ποτοποιία και στη μαγειρική….

Διαβάστε περισσότερα…

Διαδρομή 2

Καθρεφτίσματα στα νερά της λίμνης
Κοζάνη – Σέρβια – Βελβεντό – Καταφύγι

limni_polyfytou_1Σε απόσταση 20 χλμ. νοτιοανατολικά της Κοζάνης, βρίσκεται η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, Σε ύψος 55 μ. πάνω από την επιφάνειά της διασχίζεται από τη μεγαλύτερη γέφυρα των Βαλκανίων, μήκους 1.372 μ., πλάτους 13,5 μ. και γνωστή ως Υψηλή Γέφυρα των Σερβίων….

Διαβάστε περισσότερα…

 

Διαδρομή 3

Τα γεφύρια του Βοΐου
Νεάπολη – Τσοτύλι – Αυγερινός – Βυθός – Πεντάλοφος – Δίλοφο – Αγία Σωτήρα – Μόρφη – Κορυφή – Χρυσαυγή – Κριμίνι – Ροδοχώρι

petrino_gefyri_chrysavgiΤο δυτικό τμήμα του Νομού Κοζάνης αποτελείται από την επαρχία του Βοΐου. Για όσους το γνώρισαν, το Βόιο είναι ένας τόπος μαγικός, κρυμμένος έντεχνα στους πρόποδες της Πίνδου, σμιλεμένος από πέτρα για να αντέχει στο πέρασμα του χρόνου και τους σκληρούς χειμώνες. Σπαρμένος με μικρά χωριά κρυμμένα μέσα σε πυκνά πευκοδάση, γεμάτος καρυδιές, καστανιές, ποτάμια και πέτρα, δεν μπορεί παρά να μαγέψει τον επισκέπτη…..

Διαβάστε περισσότερα…

Διαδρομή 4

Απόδραση στα βουνά του βορρά
Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – Πύργοι – Εμπόριο – Βλάστη

ergostasio_deiΣτη σημερινή σύγχρονη βιομηχανική πόλη, χτισμένη στο κέντρο της πεδιάδας της Εορδαίας, κανείς δεν αναγνωρίζει τα παλιά “Καϊλάρια” της Τουρκοκρατίας. Λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων λιγνίτη, η Πτολεμαΐδα ανέπτυξε την οικονομία της και μεταβλήθηκε σε αστικό κέντρο, το δεύτερο σε μέγεθος μετά την πόλη της Κοζάνης…….

Διαβάστε περισσότερα…

Διαδρομή 5

Αρχοντικά και ιστορία
Κοζάνη – όρος Βούρινος – Σιάτιστα – Εράτυρα – Σισάνι

trapantzeio_siatistaΗ Σιάτιστα, 28 χλμ. από την Κοζάνη, σε υψόμετρο 900 μ., έχει διατηρήσει στοιχεία από τη γοητεία της εποχής της ακμής της, το 18ο και 19ο αιώνα. Στο δεύτερο μισό του 15ου αιώνα, όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν τη Δυτική Μακεδονία και έκαναν την εμφάνισή τους στις παραδοσιακές κοινότητες, πολλοί κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ανέβηκαν στο όρος Σινιάτσικο ή Άσκιο……

Διαβάστε περισσότερα…