Αποδράσεις στο Νομό

Θέλω να αποδράσω στην ανεξερεύνητη φύση και σε μνημεία σπουδαία!

Θαυμάζω τον άνθρωπο που μεγαλούργησε σε μια άγρια και άγνωστη φύση. Όπου και αν κοιτάξω στο Νομό Κοζάνης, μου αποκαλύπτεται μια φύση γεμάτη αντιθέσεις: εντυπωσιακά συμπλέγματα καταπράσινων βουνών και υψιπέδων μικρές κοιλάδες και εύφορες πεδιάδες, εκπληκτική εναλλαγή τοπίων και μικροκλιμάτων. Μια φύση που παράγει μέσα απ’ τα σπλάχνα της τον κρόκο, το θαυματουργό φυτό, μα και το μαύρο λιγνίτη στη λεκάνη Πτολεμαΐδας-Κοζάνης, που ηλεκτροδοτεί την Ελλάδα. Εδώ ρέει ο Αλιάκμονας, πηγή ζωής από τη Νεολιθική Εποχή μέχρι σήμερα με τα ορμητικά νερά του. Χάρη στη δύναμή του δημιουργήθηκε και η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου, συνθέτοντας ένας ξεχωριστό τοπίο, με ιδιαίτερη πανίδα και χλωρίδα.

Που μπορώ να πάω;

Επισκέπτομαι την αρχαία Αιανή, την πρωτεύουσα της Ελίμειας, γενέτειρα της μητέρας του Φιλίππου Β΄, του πατέρα του Αλεξάνδρου. Εξερευνώ το εντυπωσιακό καστανόδασος στην Εορδαία. Θαυμάζω την ανέγγιχτη φύση στη Βλάστη, στο Βόιο και την τέχνη των σπουδαίων μαστόρων που ανέδειξε η περιοχή αυτή (Πεντάλοφος). Ανακαλύπτω τις ομορφιές της λίμνης Πολυφύτου και εντυπωσιάζομαι από τις λιμναίες υποδομές στη Νεράιδα που προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για ναυταθλητικές εκδηλώσεις. Επισκέπτομαι το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα σε μια πλαγιά του Μπούρινου μέσα σε ένα εντυπωσιακό τοπίο και εκπλήσσομαι από τους γεωμορφολογικούς σχηματισμούς στα Καμβούνια, τα Μπουχάρια και τα Νοχτάρια.

Πες μου περισσότερα για το ανεξερεύνητο τοπίο!

Ο Νομός Κοζάνης είναι μια από τις ακριτικές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα. Ορεινές και ημιορεινές εκτάσεις καλύπτουν το 74 % της έκτασης του Νομού. Αν και η φύση έχει οχυρώσει μορφολογικά την περιοχή με μεγάλες οροσειρές, ωστόσο φρόντισε να την προικίσει αντισταθμιστικά με σημαντικούς πόρους,.
Ξεδιπλώνοντας το παρελθόν του τόπου αυτού, αποκαλύπτονται μνημεία – αναρίθμητοι θησαυροί γνώσεων, ιστορίας και τέχνης – που είναι διάσπαρτα σ’ όλη την περιοχή: αρχαίες πόλεις και λαμπροί τάφοι, κάστρα που σήκωναν το ανάστημά τους, περίτεχνες σκηνές από τα Άγια Πάθη, ασκητικές μορφές, πάνοπλοι Άγιοι πολεμιστές, άγρυπνοι φρουροί της Ρωμιοσύνης, στις εκκλησίες και τα μοναστήρια, αρχοντικά πλούσιων εμπόρων και πέτρινα γεφύρια, κατασκευές σπουδαίων μαστόρων. Όμορφοι ορεινοί οικισμοί με χαρακτηριστική αρχιτεκτονική δίνουν έναν άλλο τόνο στους ορεινούς όγκους των Πιερίων, του Βοΐου, του Ασκίου και του Βερμίου. Ανεξερεύνητες φυσικές ομορφιές κρύβονται σε όλο το νομό και δένουν αρμονικά με ήθη, έθιμα και αυθεντικούς ανθρώπους, που ξέρουν να οργανώνουν γιορτές και να συντηρούν την παράδοση.